Een campagne van de FOD Volksgezondheid moet zowel het grote publiek als de professionele wereld sensibiliseren voor de gevaren van straling. Door het veelvuldig gebruik van röntgenfoto's, MRI- of CT-scans krijgt de gemiddelde Belg veel meer straling te verwerken dan andere Europeanen: 1,5 keer meer dan een Fransman, en 4 keer meer dan een Nederlander of een Brit.

Gemiddeld krijgt elke Belg 5,06 millisievert per jaar aan straling binnen. Zo'n 45 procent daarvan of ongeveer 2 millisievert per jaar is afkomstig van medische toepassingen.

"Medische beeldvorming is uiterst belangrijk en het staat toe om zeer waardevolle gegevens te diagnosticeren en een ziekte te behandelen. Toch moet medische beeldvorming met voorzichtigheid worden voorgeschreven omdat blootstelling aan ioniserende straling niet zonder gevaar is en herhaaldelijke blootstelling schadelijk kan zijn voor de gezondheid en het risico op kanker verhoogt", zo verklaart minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Laurette Onkelinx het belang van de campagne.

De campagne "Medische beelden zijn geen vakantiekiekjes" wordt al voor het derde jaar op rij georganiseerd. Centraal staat de website www.zuinigmetstraling.be, die informatie bevat over het belang en de risico's van medische beeldvorming en concrete tips biedt aan onder anderen patiënten, tandartsen en radiologen. De website bevat ook richtlijnen die voorschrijvende artsen moeten helpen bij het kiezen voor de meest aangewezen beeldvormingsmethode.

Daarnaast zenden diverse radiozenders gedurende twee weken zes radiospots uit. In november wordt de radiocampagne gedurende een week herhaald. In het kader van de campagne ontvangen alle artsen en tandartsen bovendien affiches, folders en een persoonlijke brief met uitleg. Ze worden ook aangemoedigd om de problematiek met hun patiënten te bespreken.

Bron : DeRedactie.be